KORZYŚCI PŁYNĄCE Z OLEJU LNIANEGO

korzysci plynace z oleju lnianego 1484 KORZYŚCI PŁYNĄCE Z OLEJU LNIANEGO

Len to bezcenny dar natury, od dawna znany w Rosji i uważany za ważną roślinę uprawną od X wieku. Jego zastosowania są dość zróżnicowane.

W sieciach aptek można znaleźć np. spray z lnem musztardowym. Są one przeznaczone dla dzieci i dorosłych o wrażliwej skórze. Dzięki zawartości makuchu lnianego podczas zabiegu na skórze tworzy się film ochronny, a ból zostaje zmniejszony.

Naturalny batonik biszkoptowy z żurawiną

Najważniejsze jest to, że len jest również środkiem spożywczym na bazie lnu, który zawiera dużo błonnika i wiele mikroelementów, takich jak magnez, selen, chrom i krzem.

Współczesny rynek oferuje różnorodne produkty “lniane” na każdy gust – batony, płatki (sprasowane nasiona), suplementy, które przyjmuje się w celu wzbogacenia organizmu w witaminy i minerały, kaszki i mąki. Rozmawiamy o korzyściach płynących ze stosowania oleju lnianego.

Zalety oleju lnianego jako środka spożywczego

Olej lniany posiada wyjątkowe właściwości ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, wynoszącą około 60%. Dlaczego jej stosowanie jest tak cenne dla zdrowia człowieka? Wystarczy jedna łyżka stołowa produktu dziennie:

  • stopniowo niszczy “zły” cholesterol na ścianach naczyń krwionośnych;
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi;
  • zapobiega rozwojowi chorób serca;
  • zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, zawału serca, zakrzepów krwi, cukrzycy typu II;
  • Wspomaga funkcjonowanie nerek, co jest szczególnie ważne w przypadku obrzęków i otyłości;
  • Pomaga poprawić wzrok;
  • Zwiększa ogólną sprawność i odporność na stres.

Ostrzeżenie! Olej lniany jest przeciwwskazany w chorobach przewodu pokarmowego i wątroby, słabej krzepliwości krwi, nietolerancji, biegunce, zapaleniu trzustki.

Korzyści płynące z zastosowania oleju lnianego w kosmetyce

Ponadto olej lniany jest niezastąpionym produktem dla kobiet i mężczyzn, ponieważ oprócz wysokiej wartości odżywczej posiada doskonałe właściwości pielęgnacyjne:

  • Jako składnik maseczek do twarzy ma niezwykle korzystny wpływ na skórę, odmładzająco ją i nadając jej gładkość, aksamitność i miękkość.
  • Rewitalizuje włosy, nadaje im połysk, bujność i odbudowuje ich strukturę.

Kupując olej, należy zwracać uwagę na informacje na etykiecie i upewnić się, że wybieramy olej tłoczony na zimno. Oznacza to, że podczas procesu czyszczenia nie był on poddawany działaniu wysokich temperatur (powyżej 45 °C).

Ostrzeżenie! W naturalnym oleju lnianym występuje lekka goryczka – jest to całkiem dopuszczalne, a nawet pożądane. Jeśli nie ma goryczki, prawdopodobnie kupiłeś olej rafinowany, który nie ma żadnej wewnętrznej wartości użytkowej produktu.

Wskazówki dotyczące stosowania oleju lnianego w kuchni

Podczas gotowania z użyciem oleju lnianego należy przestrzegać dwóch prostych zasad:

  • nie należy używać go do smażenia;
  • Nie należy dodawać go do gorących potraw.

W przeciwnym razie nie da się uniknąć utleniania oleju, w wyniku którego powstają substancje rakotwórcze – wolne rodniki, które natychmiast zamieniają użyteczny produkt dosłownie w truciznę, przynoszącą trwałe szkody.

Najwyraźniej nie bez powodu olej lniany nazywany jest “rosyjskim złotem”. Doceń jej wyjątkowe właściwości, a zapewni Ci młodość i zdrowie.

Polecane Produkty:

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: